sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Moniniminen kausikaunotar


Sharon, kaki ja persimon ovat kaikki saman hedelmän muunnoksia. Persimonin tunsivat jo muinaiset kreikkalaiset jotka kutsuivat sitä "jumalten hedelmäksi". Sharon on israelilaisten kehittämä muunnos, jonka nimi on maa-alueen mukaan annettu (ei poliitikon kuten luulin). Hedelmä kypsyy näin loppusyksystä ja kauppojen laarit ovatkin nyt täynnä niitä.

Iso oranssinpunainen hedelmä muistuttaa tomaattia mutta ei ole sitä. Kypsän kakin hedelmäliha on pehmeää, läpikuultavaa jopa hyytelömäistä; maku makea. Kuorta ei syödä.

Hedelmä on hyvää sellaisenaan syötynä, sitä voi vaikka lusikoida kuorestaan. Toisaalta sen kaveriksi sopii erinomaisesti vaikkapa viili, maustamaton jugurtti tai vanilja-rahka, jonka kanssa itse tarjoilin sitä suppilovahverokeiton jälkeiseksi makeaksipalaksi. Päälle rippotelin kardemummaa makuja korostamaan.

Jos persimonin yhdistäminen leivontaan kiinnostaa, niin ainakin Cannelle et vanille -blogissa on mielenkiintoinen ohje.

Suppilovahverot soseeksi


Ollaanpa kerrankin rehellisiä. Suppilovahverokeitto näyttää lähinnä kuravedeltä. Mutta maku on se mikä määrää ja siksi tätä keittoa on aina yhtä nautinnollista syödä. Oma lisäni on Musta koskenlaskija-juusto ja Worchester-kastike, jotka tuovat keittoon tiettyä tummaa ryhtiä.

Kun ulkona on kylmää ja pimeää, lämmin ja tuhti keitto on parasta iltaruokaa. Mikä voisikaan horjuttaa pientä ihmistä höyryävää herkkulientä lusikoidessa! Tuoreen leivän ja maukkaan juuston kanssa koossa on upea ateria jota kelpaa tarjota myös valkoiselta liinalta ja perintöastioilta.

Ohje, olkaa hyvät:

Suppilovahverososekeitto

Rypsiöljyä paistamiseen
1 dl kuivattuja suppilovahveroita
3 kpl shalottisipuleita
1 valkosipulinkynsi
2 rkl jauhoja
1 l vettä
loraus lihafondia
2 dl kermaa
2-3 rkl Worchester-kastiketta
3 cm:n levyinen viipale sulatejuustoa
Mustapippuria
Valkopippuria
Suolaa

  1. Laita kuivat sienet likoamaan noin puoleen litraan vettä ja anna olla kunnes ovat pehmenneet. Kestää noin 30 min. Säästä liuotusvesi keiton liemeksi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa, kuullota siinä ensin sipulit, lisää sitten sienet ja jatka kuullottamista.
  3. Ripottele seokseen jauhot, sekoita.
  4. Lisää puhdas vesi, sienten liotusliemi sekä kerma. Sekoita.
  5. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.
  6. Hurauta liemi sauvasekoittimella soseeksi.
  7. Mausta sose pippureilla ja suolalla sekä Worchester-kastikkeella. Tarkista maku.
  8. Palastale joukkoon sulatejuustoa ja anna sen sulaa.
  9. Tarkista keiton maku.
  10. Kun maku on kohdallaan (siis hekumallinen), laita tarjolle tuoreen leivän ja Violan Paahdettu paprika-tuorejuuston kanssa.

tiistai 3. marraskuuta 2009

Halloweenherkkutelua, lisäys

Aivohyytelö, jälkiruokaherkku joka pistää ajattelemaan.

Jo päivällä noidan läsnäolon saattoi aavistaa...

Halloweenherkuttelua


Noidat kurkkivat ikkunoista ja kurpitsanaama virnuili pimeydessä. Halloween oli täällä taas.

Olin lupautunut kummilasten vahdiksi koko viikonlopuksi ja päätimme Omankullan kanssa pistää bileet pystyyn mukuloille. Tarjolle pantiin lepakon koipia ja aivomuusia, eli kanankoipia (yllätys!) ja porkkana-perunamuusia.

Jälkiruokatarjoamukset olivat ylitsevuotavia: suklaafondueta hedelmien ja vaahtokarkkien kanssa; haudankaivajan mutakakkua sekä aivohyytelöä. Lapset tykkäsivät eniten mutakakusta matoineen, itselle maistui aivohyytelö.

Mutakakun ohje on otettu Me Naiset -lehdestä varmaankin jo kymmenen vuotta sitten. Kakku on syntisen herkullinen, eikä ollenkaan työläs tehdä vaikka munanvalkuaiset pitääkin vaahdottaa. Suosittelen seurassa syötäväksi ettei tule ahmittua.

Mutakakku

175 g margariinia
200 g suklaata
3 keltuaista
2 dl sokeria
3 valkuaista
1 dl vehnäjauhoja

  • Lämmitä uuni 175C.
  • Voitele ja jauhota irtopohjavuoka.
  • Sulata rasva ja suklaa yhdessä vesihauteessa.
  • Erottele valkuaiset ja keltuaiset ja vaahdota valkuaiset vaahdoksi.
  • Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
  • Lisää suklaarasvaseos keltuissokerivaahtoon yhdessä vehnäjauhojen kanssa. Vatkaa hyvin.
  • Kääntele valkuaisvaahto varovasti seoksen joukkoon.
  • Paista 30 min. Tortun pitää jäädä keskeltä raa'ahkoksi.
  • Tarjoa kakku vasta jäähtyneenä jotta se on jähmettynyt. Jos madot ei kiinnosta, tarjoa lisukkeena vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa.