perjantai 23. huhtikuuta 2010

Retrot ritarit


Nykyäänhän kaikki on retro sitä ja retro tätä, mutta ruokatrendeissä en ole ilmiöön niinkään törmännyt. Vaikka äidit maksavat satakin euroa 70-luvun froteisesta ruskeasta potkupuvusta (arvot kohdallaan...) niin enpä ole lukenut ruokajuttuja joissa menuehdotuksiin sisältyisivät sellaiset herkut kuin makkarakupit (pannulla paistettu paksu gouter-viipale ja purkkiherneitä) tai läskisoosi (rasvaista siansivua ruskeassa kastikkeessa).

Vanhoissa ruokalajeissa löytyy tietenkin myös uskomattoman herkullisia reseptejä, joista yhtenä tämän kirjoituksen "päähenkilö", Köyhät Ritarit. Nautin niitä talvella ravintolassa ensimmäisen kerran sitten lapsuuteni ja se on kuulkaa pitkä aika. Silmät pyörivät päässä, niin hyvää oli voissa paistettu leipä kunnon kermavaahdon ja mansikkahillon kanssa!

Sittemmin olen tehnyt tuota herkkua muutaman kerran kotona ja näiden kokeilujen jälkeen oppinut tiettyjä totuuksia. Olkaahan tarkkana:

 1. Leivän kannattaa olla päivän tai jopa kaksi vanhaa. Tuore leipä saattaa hajota paistovaiheessa.
 2. Ritarit pitää paistaa voissa. Margariini tai öljy ei käy, eikä - herra paratkoon - pelkkä kuiva teflonpannu.
 3. Paras tulos tulee valurautapannulla. Jälleen kerran teflon häviää kirkkaasti, sillä tulos on mauton.
 4. Kerman on oltava kuohukermaa, ei mitään kevytviritystä tai vaahtoutuvaa "vanillaa". Aidon pehmeän kermavaahdon ja mansikkahillon makuliitto on pyhä.

Ja vielä sellainen terminologinen fakta tähän loppuun, että ritari on köyhä kun se tehdään leivästä ja rikas kun se tehdään pullasta.

Resepti on vaarallisen helppo, kiusaus tehdä näitä illan makeannälkään voi joskus olla ylitsepääsemätön. Vaaran voi välttää sillä ettei pidä kuohukermaa kotona, sillä pelkkä hillo ei kyllä riitä tuomaan nautintoa.

Mikä muuten on sinun retroherkkusi?


Köyhät Ritarit

Yhteen annokseen tarvitaan

Viipale leipää
1 Muna
1 dl maitoa
Sokeria
Kardemummaa
Voita paistamiseen

Kermavaahtoa
Mansikkahilloa

 • Vatkaa muna ja maito sekaisin.
 • Lisää sokeri ja kardemumma.
 • Upota leipä seokseen.
 • Paista pannulla voissa molemmilta puolilta kauniin ruskeaksi.
 • Tarjoile kermavaahdon ja hillon kanssa.

2 kommenttia:

 1. Meillä syödään tosi paljon pyttipannua. Se kuulostaa todelliselta rasvapommilta, mutta kun teen sen teflonpannulla ilman rasvaa ja käytän kunnon palvikinkkua, niin ruoasta ei enää tule niin raskasta.

  VastaaPoista
 2. Kiisseli. Lapset tykkää erityisesti suklaakiisselistä.

  VastaaPoista