sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Huh hah hei ja rommilla maustettu pippurinen luumuhillo


Normaalisti hillot tulevat talouteeni kaupasta, matkoilta tai äidin keittiöstä. Mitä lienee kotoiluinnostusta, kun tänä syksynä innostuin ensi kerran keittelemään omiani. Tämän syksyn runsaalla sadolla oli asiaan osuutta, luumuja oli tarjolla naapureilta ja ystäviltä enemmän kuin jaksoin syödä. 

Jo muutama vuosi sitten olin säilyttänyt Ruoka Gloriassa julkaistun reseptin pippurisesta rommi-luumuhillosta. Haave omasta hillonkeittelystä on siis väikkynyt mielessäni jo jonkin aikaa. 

Homma alkaa luumujen perkaamisella, sillä kivet on saatava pois. Minulla ei ollut luumunkivenpoistolusikkaa, mutta eipä sitä tarvittukkaan. Hedelmät olivat sen verran kypsiä että työ hoitui helposti suoraviivaisesti sormivoimin. Jälki ei kyllä ollut kaunista. 

Reseptini on mukaelma Ruoka Gloriassa julkaistusta. Laitoin mausteita hieman reilummin. Jos haluat miedompaa, lisää rommia ja pippuria vähemmän ja laita vain yksi kanelitanko.


Pippurinen rommi-luumuhillo:
1 kg luumuja
500 g hillosokeria
1 dl rommia
2 kanelitankoa
2 mausteneilikkaa
16 mustapippuria
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä

  • Mittaa kaikki ainekset kattilaan.
  • Kiehauta ja keitä sen jälkeen hiljalleen noin 20 min, kunnes luumut ovat pehmenneet ja seos sakeutunut.
  • Poista kanelitangot.
  • Lusikoi hilloke puhdistettuihin (keitettyihin) purkkeihin. Jos et tiedä mitä tämä tarkoittaa, tsekkaa asia esim. Maku-lehden sivulta. Voit myös pakastaa hillon pienissä rasioissa.


Hillo sopii erinomaisesti tietenkin viilin, jugurtin, jäden tms. kanssa, mutta kannattaa kokeilla sitä myös rasvaisen lihan, esim. siankyljen kaverina.

PS. Tiedostan kyllä, että kuvassa olevat purkit ovat surkea näky. Tämä kertoo vain siitä, kuinka vähän valmistautumaton hilloajana olin. Ei löytynyt kahta samanlaista purkkia ja yhden korkkikin näköjään on jäänyt auki. Pitääkin käydä tarkistamassa asia samantien.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti