sunnuntai 14. elokuuta 2011

Rapujen juhlaa


Tai en nyt tiedä onko se rapujen juhlaa, että ne keitetään hengiltä ja syödään. Mutta siihen ei kannata nyt takertua, sillä herkkuahan se on, rapu!

Kotimaiset ravut ovat olleet hinnoissaan, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla. Onneksi pakasteesta saatavat espanjalaisetkin ovat oikein hyviä, erityisesti jo ne keittää uudelleen ihan normaalin ravunkeitto-ohjeen mukaan. Kiinalaisia emme syö, kaikkien ruoka-ym. skandaalien jälkeen on vaikea luottaa niiden puhtauteen.

Ravut tietenkin nautittiin perinteisesti ryystäen ja mahtavia voileipiä rakennellen. Niitä sitten kukin nautti tahollansa. Olin itse sen verran nälissäni eilen (vai kärsimätön?) että en malttanut olla haukkaamatta leivästä aina parin hännän perkuun jälkeen.

Snapsilaulutkin jäivät yhteen, mikä ei ollut ollenkaan huonompi juttu tällä lauluäänellä.

Rapujen keittäminen

6 annosta

60 rapua
8 l vettä
2,5 dl karkeaa merisuolaa (35 - 40 g / litra vettä)
7 sokeripalaa
2 nippua kruunutilliä
  1. Pese ravut kylmän, juoksevan veden alla pehmeällä harjalla. Tarkista, että ne ovat eläviä.
  2. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää suola ja sokeri ja puolet tillin varsista. Poista tillin kukinnot (kruunut) , koska kiehuessaan siemenet antavat karvasta makua.
  3. Lisää ravut poreilevaan veteen yksitellen, isoimmat ensin. Veden pitää kiehua rapuja lisättäessä, joten odota että se alkaa jälleen poreilla ennen kuin laitat sinne lisää rapuja.
  4. Kun kaikki ravut on lisätty, laita päälle tillinipun loput varret, niin että ravut peittyvät. Keitä noin 10 minuuttia viimeisen ravun lisäämisestä laskien. Kypsät ravuthan ovat sitten punaisia.
  5. Poista tillit kattilasta. Pilko loppu tilli kattilaan. Jäähdytä ravut nopeasti liemessään kylmässä vesihauteessa. Anna maustua keitinliemessään kylmässä 6 - 12 tuntia.
Tarkkoja ohjeita ravun keittelyyn ja syöntiin saa mm. Raputietokeskuksen sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti