sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Parasta kesässä: grillaus


Periaatteessa grillini ei ole talviteloilla lainkaan, mutta aktiivikausi on huhtikuusta lokakuuhun. Pihalta löytyy kolme erilaista grilliä: savustus-grilli, perinteinen hiili-weber ja normin mukainen kaasugrilli. Jälkimmäinen on tuunattu paremman maun aikaansaamiseksi siten,että polttimon yläpuolelle Kätevä Isäntä asensi metalliristikon jonka päälle olen latonut hiilet. Uskokaa pois, hiilten päällä grillatessa maku on aivan toinen kuin suoralla kaasulla tohottaen.
Tohottimista puheen ollen, sen voisi ehkä laskea neljänneksi grilliksi. Sillä voi pintakypsentää kalaa (ja muutakin) ja maku on aivan omaa luokkaansa. Muutamat sushi-paikat tarjoavat nigiriä nimellä 'grillattu lohi', ja siinä on juuri näin kypsennettyä lohta. On järjen vievän hyvää ruisleivän päällä. Täytyykin palata aiheeseen myöhemmin.

Grillaan melkein mitä vain, mutta varsinkin arkena valikoima tuppaa rajautumaan kanan minuuttipihveihin ja perusvihanneksiin. Vihannes kuin vihannes - ja useat hedelmät myös - maistuvat erinomaisilta grillattuina. Porkkana, kukkakaali, kaali (ah!), paprika, sipuli (foliokäärössä tai ilman), peruna,... Kaikki käy (myös jättiravun koivet).


Erityisen hyvää on kevään reipaan rapsakka varhaiskaali, joka toimii myös pannulla tai uunissa kypsennettynä.

Aina kun mahdollista, hankin lihan puhtaana. Valmismarinadi antaa lihalle kuin lihalle toki kivan muovirasiamaun, mutta jos sellaisesta ei välitä niin oman valmistus kannattaa.Erittäin herkullisen paistosoosin saa öljyä ja soijakastiketta sekoittamalla. Sillä saa taatusti maistuvamman pinnan kuin yhdelläkään kaupan valmiskastikkeella. Jos haluat jotain vaativampaa, sekoita öljyyn jotain makeaa (hunaja, siirappi), jotain hapanta (joku etikka), jotain tulista (makea chilikastike, chilikastike, chilijauhe) ja jotain suolaista (soijakastike). Maustamalla (pippuri, paprika, chili, cayennepippuri...) saat lisää tulisuutta ja makua.

Kaasugrillilläkin grillatessa kannattaa pitää kansi kiinni. Näin hyvät savut kiertävät ja tarttuvat lihaan, eivätkä karkaa taivaalle. Myös lämpö pysyy tasaisempana. On amerikkalaisten elokuvien luoma harha, että kannen pitäisi olla jatkuvasti auki.Grillaaminen on kivaa kunhan hyväksyy sen, että savu tulee aina silmiin ja että loppupäivän haisee grillille.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti