perjantai 23. lokakuuta 2009

Chorizot siiderissä


Tapakset, nuo pienet espanjalaiset herkkuruokaset, tarjoavat rajattomasti makuelämyksiä. Espanjan matkoillani olen päässyt maistelemaan kaikenlaisia tarjoamuksia, joskus silmät ympäri pyöräyttävän ihania, joskus outoja, joskus harvoin jopa mitäänsanomattomia.

Espanjan kielen sana tapa tarkoittaa kantta tai korkkia ja tarinan mukaan tapa asetettiin juomalasin (sherryä) päälle kanneksi jotteivat itikat lentäisi viiniin. Pohjois-Espanjassa vastaavaa ruokatyyppiä kutsutaan pinchoksi, (katalaaniksi pinxto) ja erona tapaksiin on että ruoka tarjotaan yleensä hammastikulla seivästettynä pienen leipäviipaleen päällä. Tästä nimi, espanjan pincho tarkoittaa piikkiä tai varrasta. Lasku ruoasta perustuu tikkujen määrään.

Varmaankin yksi tunnetuimmista tapas-herkuista on chorizot, espanjalaiset makkarat. Mausteisia, vahvasti punertavia sianlihamakkaroita on eri kokoisia ja paksuisia, enkä muista koskaan saaneeni huonoa annosta eteeni.

Alkuviikosta kävi niin mukavasti, että löysin Kampin K-marketista tuoreita chorizoita. Ei mitään viipalehömpötyksiä, jaan ihan oikeita makkaroita paketissa, vieläpä kahta eri lajia. Makkaroiden valmistajakin oli oikea espajanlainen firma, Palcarsa. Makkarat ovat kypsiä, mutta ne kannattaa lämmittää.

Muutaman päivän mietin reseptiä, jolla löytöäni testaisin, kunnes muistin kerran madridilaisessa baarissa nauttimani herkun: chorizot siiderissä. Googlailin reseptejä ja löysin kaksi eri versiota: monimutkaisemmassa on useita mausteita ja esim. sipulia lisänä; yksinkertaisemmassa versiossa keskitytään olennaiseen eli makkaraan siiderissä. Koska matkallani olin syönyt juuri tuollaista jälkimmäistä, sitä päätin tehdä.

Tarjosin makkarat tuoreen maalaisleivän ja tomaatti-basilika-salsan kanssa.

Paketissa oli neljä makkaraa, aivan riittävästi kahdelle. Lisäksi tarvitaan vain kuivaa siideriä. Yksi pullo riittää loistavasti, melkein puolet jäi kokille ruokajuomaksi.

Homma on simppeli:

1) Kuumenna siideri pannulla kunnes se alkaa melkein kiehua. Lisää makkarat (viipaleina tai kokonaisina)
2) Pyörittele siiderissä muutama minuutti, kunnes tuntuvat kuumenneen.
3) Tarjoile leivän kanssa.
Reseptien mukaan makkarat olisi pitänyt viipaloida noin puolen sentin palasiksi, mutta minä päätin kypsentää ne kokonaisina. Makuun se ei uskoakseni vaikuttanut, mutta koska makkara on täyttä tavaraa, sen leikkaaminen lautasella normaalilla ruokaveitsellä oli aika työlästä. Ensi kerralla viipaloin.

TomaatisalsaMakkarat ovat tuhtia syötävää. Tomaattisalsa toi ateriaan kaivattua keveyttä ja raikkautta. Pilkoin pari tomaatti tosi pieniksi kuutioiksi, silppusin mukaan noin 10 basilikan lehteä; maustoin mustapippurilla ja suolalla ja ruippasin päälle vähän oliiviöljyä ja sitruunamehua.

2 kommenttia:

  1. Ihana resepti! Olen jo pitkään ollut tapasten intohimoinen ihailija. Bar Tapastasta Helsingin Uudenmaankadulla saa parhaat tapakset kaupungissa.

    VastaaPoista
  2. Nattuli: kiitos! Bar Tapasta on aivan mahtava, olen käynyt siellä säännöllisen epäsäännöllisesti jo vuosia.

    VastaaPoista