keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Kun on aikaa: vaivaamaton leipä


Jokin aika sitten joka puolella kirjoitettiin hitaasti nostatettavista leivistä. Nappasin yhden ohjeen talteen Me Naisista helmikuussa 2011 ja kas, rivakat puolitoista vuotta myöhemmin tein jo trendiherkkua!

Ohje on muuten alunperin leipuri Jim Laheyn. Englanniksi tällaista leipää kutsutaan termillä no-knead-bread (vaivaamaton leipä) ja alkuperäinen resepti löytyy tuolta Jimmyn leipomon sivuilta.

Ideana tässä leivässä on, että voit unohtaa kaiken mitä olet oppinut leivänteosta: hiivaa laitetaan vain hippusellinen ja se lisätään kylmään veteen; taikinaa ei vaivata lainkaan; nostatusaika on pitkä ja leipä muokkaantuu paistoastiassaan.

Jo haluat valmistautua kunnolla koitokseen, katso video jolla Jim ja New York Timesin toimittaja pyöräyttävät leivän jos toisenkin ohjeella, josta toimiva suomiversio löytyy tuosta alhaalta.

Leipominen on ajoitettava hyvin, jottei tarvitse nousta keskellä yötä tasoittelemaan ilmakuplia. Muutoin tämä ihan oikeasti on varmaankin vaivattomin leipäresepti jota olen kokeillut. Kokeile sitä sinäkin, lukijani, nyt tai parin vuoden päästä!

Vaivaamaton leipä

8 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä

Vaihe 1
  1. Sekoita kulhossa jauhot, suola ja hiiva.
  2. Lisää vesi ja sekoita nopeasti aineet sekaisin. Älä vaivaa.
  3. Peitä kulho kelmulla tiiviisti ja jätä huoneenlämpöön vedottomaan paikkaan 12-18 tunniksi. 
Vaihe 2
  1. Levitä leivinliina pöydälle, ripottele sille runsaasti jauhoja. Älä pihistele, sillä jos laitat liian vähän, taikina tarttuu kankaaseen kiinni.
  2. Kaada taikina liinalle, kaavi kaikki mukaan.
  3. Painele taikina käsin tasaiseksi levyksi, jotta ilmakuplat tyhjenevät.
  4. Käännä taikinalevyn reunat keskustaan kuin taittelisit nenäliinan. 
  5. Ripottele taikinan päälle lisää jauhoja ja kääri liina löyhästi taikinan ympärille.
  6. Anna kohota vielä 2 tuntia vedottomassa paikassa.
Vaihe 3
  1. Laita kannellinen pata tai kattila uuniin ja säädä uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Astiaksi käy mikä vain pata/kattila, kunhan se (ja kansi!)  kestää kuumuuden. Itse käytin valurautapataa.
  2. Kun uuni on saavuttanut halutun lämpötilan, on kattilasikin tarpeeksi kuuma. Ota se uunista ja kumoa taikina siihen. 
  3. Laita kansi kattilan päälle ja laita uuniin puoleksi tunniksi. 
  4. Ota sitten kansi pois ja jatka paistamista noin 20 minuuttia. 
  5. Kumoa leipä kattilasta esim. ritilälle jäähtymään. Kypsä leipä kumisee, kun sitä koputtaa pohjaan.


Seuraavaksi kokeilen pähkinäleipää tällä reseptillä. Mutta jos ehdit ensin, kerro miten leipä onnistui!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti