torstai 11. syyskuuta 2014

Olutta hanasta omin käsin

Na zdraví!



Eilen illalla opin jälleen uusia asoita. Opin että oluen kaatotapoja Tsekissä on ainakin viisi erilaista. Opin että Pilser Urquell tehdään yhä samoilta alueilta tulevista aineksista kuin silloin kun tehdas perustettiin (esim. vesi samasta lähteestä); olut on kotoisin Tsekistä Plzenin kaupungista (~70 km Prahasta) ja että "urquell" tarkoittaa "alkueperäinen". 

Niin, opin myös että vaahto suojaa olutta ja vaikuttaa sen makuun. Ja toisin kuin suomalaisissa ikkunateipein koristelluissa kuppiloissa ajatellaan, sitä ei kaadeta lasiin oluen säästämiseksi ja asiakkaan huijaamiseksi. 
Erityisesti tsekkiläiset naiset nauttivat oluensa niin sanotun milk-kaadon mukaan ("maito") jolloin kaadettaessa nestemäistä olutta tulee pohjalle vain sentin verran, muu tuioppi täyttyy vaahdolla. Olut maistuu aivan erilaiselta vaahdon läpi, pehmeältä ja kermaiselta. Kannattaa kokeilla.
Vaahdosta voi lukea juomakerrat kuin puun vuosirenkaista rungon iän, sillä jokainen jättää oman jälkensä. Lasin pintaan jäävää vaahtoa kutsutaan "pitsiksi". Ja lasi huuhdellaan kylmällä vedellä ennen tarjoilua jotta se olisi mahdollisimman puhdas ja koska vesi täyttää lasin pinnassa olevat mikroskooppisen pienet raot ja auttaa olutta "istumaan" lasiin paremmin. 

2 kommenttia:

  1. Monta asiaa mitä en tiennyt, vaikka varsinaisesti itse en oluen ystävä olekaan. Paitsi ulkomailla :-)
    Missä olet ollut näitä oppimassa?

    Mukavaa ja aurinkoista loppuviikkoa <3
    terkuin Maarit

    VastaaPoista
  2. Pilsner Urquell järjesti oluen ystäville illan, jossa itse kukin sai opetella oluen oikeaoppista kaatoa itsensä Olutmestarin johdolla. Kivaa oli ja Olutmestari oli paitsi mukavaa kuunneltavaa, niin myös katsottavaa :-D

    VastaaPoista