lauantai 21. marraskuuta 2015

Juustofondue, talven herkku


Ulkona on plussaa ja sataa vettä, mutta koska kalenteri sanoo että on talvi, tehdään fondueta.

Sveitsiläinen juustoherkku, tuo alppikylien takanedus-ateria, jota monot jalassa nautiskellaan pukeutuneena ihanaan koristeelliseen  villapaitaan, maistuu yhtä hyvältä suomalaisessa kerrostalokeittiössä verkkarit jalassa.

Juustojen valinta on tärkeää.  Vaikka sanotaan, että mikä vain käy, niin se on höpsötystä.  Makua ja voimaa, niitä pitää olla, muuten menee pieleen.  Ei siis mitään edam -oltermanni -sekoitusta!

Perusteen luo gruyere, jota pitäisi olla puolet.  Minusta paras yhdistelmä on gruyere, appenzeller ja mustaleima emmental. 

Eikä hei mitään sitruunamehua terästeeksi , kuten joissain suomiversioissa on, vaan viinaa;  kirschiä tai hätätapauksessa kossua.

Dipattavan leivän pitää olla vaaleaa, mutta tiivistä että palaset eivät hajoa juustoon.  Joku hyvä tymäkkä hiivaleipä käy hyvin.

Astialla sen sijaan ei ole väliä.  Matala kattila käy, tai esim pyrex-lasinen astia.  Pääasia että sitä voi kuumentaa hellalla, pitää lämpölähteen päällä ja siitä on helppo syödä.

Suomesta saa kivojakin kattiloita.  Minä tilasin oman sveitsiläisen, valurautaisen ja emaloidun kattilani Amazon.co.uk:sta viidelläkympillä. Kestää konepesun ja on kaunis.

Fondue 

Neljälle

400g Gruyere
200g mustaleima emmental
200g appenzeller
3 dl valkoviiniä
1 rkl maizenaa
2 korkillista viinaa
Mustapippuria
Raasta juustot 

  1. Lämmitä viini kattilassa, lisää maizena. 
  2. Lisää juustot osissa, ettei liemi ihan jäähdy. Sekoita koko ajan. 
  3. Lisää viina ja pippuria.
  4. Sekoita kunnes massa on tasaista.
  5. Siirrä kattila lämpölähteen päälle.
  6. Tarjoile leivän kanssa.  Leivän lisäksi voit tarjota esim paprikaa omenaa hillosipuleita tai oliiveja.  Maun mukaan.

Juomaksi esim reipas riesling.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti