sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Moniniminen kausikaunotar


Sharon, kaki ja persimon ovat kaikki saman hedelmän muunnoksia. Persimonin tunsivat jo muinaiset kreikkalaiset jotka kutsuivat sitä "jumalten hedelmäksi". Sharon on israelilaisten kehittämä muunnos, jonka nimi on maa-alueen mukaan annettu (ei poliitikon kuten luulin). Hedelmä kypsyy näin loppusyksystä ja kauppojen laarit ovatkin nyt täynnä niitä.

Iso oranssinpunainen hedelmä muistuttaa tomaattia mutta ei ole sitä. Kypsän kakin hedelmäliha on pehmeää, läpikuultavaa jopa hyytelömäistä; maku makea. Kuorta ei syödä.

Hedelmä on hyvää sellaisenaan syötynä, sitä voi vaikka lusikoida kuorestaan. Toisaalta sen kaveriksi sopii erinomaisesti vaikkapa viili, maustamaton jugurtti tai vanilja-rahka, jonka kanssa itse tarjoilin sitä suppilovahverokeiton jälkeiseksi makeaksipalaksi. Päälle rippotelin kardemummaa makuja korostamaan.

Jos persimonin yhdistäminen leivontaan kiinnostaa, niin ainakin Cannelle et vanille -blogissa on mielenkiintoinen ohje.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti