Kypsytetty kaali on kamalaa. Tuosta saisi moton ruokablogiini, enhän ole koskaan maistanut mitään maukasta kaaliruokaa. Raakana salaateissa ja raasteissa tuo kelpo vihannes menee muiden joukossa, mutta lämpö ja haudutus saa siinä aikaan vähintäänkin luotaantyöntävän makumuutoksen. Kunnes kokeilin uunikaalia. Torjuvat kaali-asenteeni joutuivat punnituksi, ja hentoisiksi todetuiksi.
Entä miten sitten päädyinkään kaalikokeiluuni? Ystäväni P. oli tulossa kylään ja halusin hemmotella häntä uudenlaisilla resepteillä. Me Naiset -lehdessä oli muutama viikko sitten tämä helppo ja kevyen oloinen ohje, jota rohkeuden puuskassani päätin kokeilla. Onneksi niin, sillä lopputulos yllätti meidät molemmat positiivisesti.
Lehdessä oli kaalin kaveriksi tarjolla feta-mantelikastiketta, jota sovelsin hieman omaan makuuni paremmin sopivaksi. Kaalin kanssa se oli mielestäni tarpeeton, herkku kun oli herkku sellaisenaan; mutta tuoreen ruisleivän päällä soosi toimi loistavasti.
Uunikaali
Reilu lohko kaalia per ruokailija
1 iso sipuli
Öljyä
Sormisuolaa
Mustapippuria
Uuni 175 C
- Irrota kanta lohkoista.
- Aseta lohkot uunipannulle tai -pellille.
- Levittele kerroksia hieman auki, mutta pidä huoli että lohkot pysyvät kasassa.
- Kuori ja hienonna sipuli ohuiksi renkaiksi
- Liruta öljyä kerrosten väliin (kohtuus!)
- Ripottele lohkojen päälle suolaa ja pippuria ja sipulirenkaat.
- Paista kunnes kaali on kivasti pehmennyt ja sipulit ruskistuneet, noin 30-45 min
Kastike uunikaalille
15 mantelia
Kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
10 isoa basilikan lehteä
2 valkosipulin kynttä
100 g fetajuustoa
0,5 dl öljyä
Mustapippuria
- Hienonnat ainekset esim. sauvasekoittimella.
- Jos massa tuntuu liian paksulta, lisää hieman öljyä.
- Tarjoa uunikaalin tai ruisleivän kanssa.
Kuulostaa ihanalta.Kokeilempa.
VastaaPoistaEkku: suosittelen! Unohdinpa eilen mainita, että tuo sipuli maistuu aivan loistavalta kaalin kanssa kun se on uunissa ruskistunut ja rapeutunut.
VastaaPoistaMitä vielä, kaalista saa vaikka mitä hyvää :) Laitan lähipäivinä kaali-punajuurilaatikko reseptini eetteriin. Sitä voisit kaalikammoisena kokeilla. Toinen ihana kaaliruoka on hyvin hautunut kaali-lammaskeitto.
VastaaPoistaJenni liemessä
Jenni: kaali-punajuurilaatikkoa saattaisin kokeillakin, sillä punajuuri on toinen tutustumislistalla oleva juures. Jään odottamaan reseptiä!
VastaaPoista