keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Kakkujen kuningatar


Apukokilla oli syntymäpäivät. Vuosipäivä antoi hyvä syyn tehdä herkkuja, niin kuin sitä nyt tarvitsisi! Juhlakalu toivoi suklaata ja sai sitä yllin kyllin.

Valitseman leivonnainen on hienostuneen makunsa ja viettelevän ulkonäkönsä johdosta aateloitu arvoisellaan nimellä: Saban kuningattaren kakku. Ranskalaisten gâteau de la reine Sabaksi kutsuma herkku on nimetty esikuvansa, upean ja hienostuneen 900-luvulla eläneen tarunhohtoisen afrikkalaisen Saban valtion kuningattaren mukaan.

Tarinan mukaan Saban kuningatar - nimeltään Nicaule tai Makeda, lähteestä riippuen - kuuli viisaasta kuninkaasta Salomonista, joka hallitsi pohjoisen valtiota Israelia. Hän päätti lähteä vierailulle, otti mukaansa normitimanttien lisäksi joukon arvoituksia testatakseen isäntänsä älykkyyttä. Salomon läpäisi vieraansa testit ja päälle päätteeksi vaikuttui itse Nicaulen älyn säihkeestä. Tuloksena oli molemminpuolinen syvä kunnoitus ja ystävyys. Väitetäänpä heillä olleen enemmänkin sutinaa, mutta näkemykset ovat ristiriitaiset, kuten yleensäkin ajalta ennen paparazzeja.

Tarina mainitaan Raamatussa ja Koraanissa ja siihen on palattu useasti myös nykyaikana. Aiheesta löytyy lukuisia kirjoja, musiikkiteoksia ja leffoja. Viimeksi mainituista tunnetuin on ehkä Solomon and Sheba, jossa 50-luvun tähdet Yul Brynner ja Gina Lollobrigida silmäilevät toisiaan kiihkeästi.

En usko että Saban kuningatar paistoi itse tätä kakkua, mutta olisi varmasti manannut monivaiheista työrupeamaa sekä kulhojen paljoutta. Varmasti olisi myös kiitellyt lopputulosta, niin teki myös kollegansa, amerikkalaisen keittiön kruunaamaton kuningatar Julia Child, jonka mukaan tämä on "the best chocolate cake you ever put in your mouth." Ja sitä on turha käydä kiistämään.


Saban Kuningattaren kakku
200 g tummaa suklaata
120 g pehmeää margariinia
120 g sokeria (käytetään osissa, ks. ohjeesta tarkemmin)
3 munankeltuaista
3 munanvalkuaista
100 g kuorittuja manteleita
(1/4 tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä)
1,2 dl vehnäjauhoja1 tl leivinjauhetta

 1. Uuni 175 C
 2. Sulata suklaa vesihauteessa. Anna jäähtyä hieman.
 3. Paahda mantelit tummiksi kuivalla pannulla, ilman rasvaa. Ole tarkkana etteivät ne pala.
 4. Jauha mantelit ja puolet sokerista hienoksi jauheeksi yhdessä (tarvitset yleiskoneen ja leikkuuterän).
 5. Vatkaa margariini sokerin kanssa vaahdoksi. Säästä 2 rkl sokeria valkuaisvaahtoon.
 6. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt suklaa.
 7. Lisää joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan, vatkaa jokaisen jälkeen hyvin.
 8. (Lisää manteliuute/liköökri jos käytät sitä.)
 9. Vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa. Kun vaahto alkaa kiinteytyä, lisää siihen loppu sokeri (2 rkl) ja sekoita vielä kunnes vaahto on kiinteää.
 10. Kääntele kolmannes valkuaisvaahdosta suklaamassan joukkoon.
 11. Kääntele kolmannes manteliseoksesta suklaamassan joukkoon.
 12. Kääntele sekaan loput valkuaisvaahdosta ja mantelijauhoseoksesta vuorotellen, kolmessa osassa. Kaada taikina vuokaan. Napauta vuokaa pari kertaa, jotta mahdolliset ilmakuplat häviävät.
Paistoaika on 30-35 min.

Ota kakku uunista kun hammastikku on puhdas kun tökkäät sen noin viiden sentin päähän reunasta. Älä testaa kakun keskikohdasta, sillä sen on tarkoituskin jäädä hieman löysäksi.

Siirrä kakku jäähtymään.


Kuorrutus
150 g tummaa suklaata
4-6 rkl margariinia
1 dl kuohukermaa
1 pss (60g) mantelilastuja
 1. Paahda mantelilastut kuivassa pannussa. Varo etteivät ne pala. Jätä jäähtymään.
 2. Sulata suklaa vesihauteessa.
 3. Kun se on sulanut, lisää joukkoon margariini, sekoita. Pidä kattila yhä vesihauteessa.
 4. Lisää kerma pienissä erissä. Sekoita välillä, ja anna lämmetä ettei suklaa jähmety.
 5. Kun kakku on jäähtynyt kunnolla, valuta kuorrute hiljakseen kakun päälle. Itse tein tämän niin, että kakku oli jo tarjoiluastiassaan, mutta ohjeessa neuvottiin että kakun voisi laittaa ritilän päälle, jonka alla on leivinpaperi. Näin ylimääräinen suklaa valuisi paperille. Kakun siirtäminen tarjoiluastiaan on sitten ihan toisenlainen haaste.
 6. Lopuksi taputtele mantelilastut kakun reunoille kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti