torstai 26. toukokuuta 2011

Kalaa italialaisittain


Olin muutama viikko sitten työväenopiston ruokakurssilla nimeltään Kansainvälistä kesäkalaa. Ensimmäistä kertaa olin moisessa mukana ja taatusti menen uudelleen.

Kokkailimme pareittain erilaisia kalaruokia, mm. bouillabaissea, kala-savusimpukkasalaattia, thai-marinoitua siikaa. Ilta meni hujauksessa ja lopuksi asetuimme kauniisti katettuun pöytään nauttimaan tuotoksemme.

Yksi ruokalajeista nousi upeasti yli muiden. Sain pitää varpaita ristissä etten hotkinut kaikkea ja päätin siltä istumalta, että tätä teen pian kotona.

Italialaista kalaa valkoviinissä
400 g valkolihaista kalaa (esim. siika, seiti, minä käytin turskaa)
öljyä
4 isoa kypsää tomaattia
1 iso sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 dl valkoviiniä
6-8 anjovisfileetä
1 rkl tuoretta tinjamia
2 rlk konjakkia
suolaa
pippuria

 1. Paloittele kala ja mausta suolalla & pippurilla
 2. Kalttaa tomaatit.
 3. Kuutioi kaltatut tomaatit ja silppua sipuli.
 4. Kuullota sipulit.
 5. Lisää joukkoon viini, anjovikset, tinjami ja konjakki.
 6. Kypsennä hiljakseen ja lisää hetken kuluttua tomaatit.
 7. Paista kalat kevyesti ja lisää kastikeeseen.
 8. Tarkista suola ja pippuri
Tarjoile leivän kanssa. Jos kala hajoaa kovin pieneksi (kuten minulle kävi), ruoka muistuttaa ihan keittoa. Siitä saa ruokaisamman jos sen tarjoilee vaikkapa pastan kanssa, mutta itse olen sitä mieltä että kunnon tiivis maalaisleipä sopii seuraan parhaiten. Sen avulla saa kaiken liemen talteen.

Ai niin, tiedoksi sinulle joka aiot joskus osallistua vastaavalle ruokakurssille: mukaan kannattaa ottaa tyhjä ruoka-astia tai pari, sillä jäljelle jääneet ruoat jaetaan osallistujien kesken kotiinviemisiksi. Minä ensikertalaisena en tätä tiennyt ja rasiattomana meinasin jäädä ruoatta. Nokkelasti keksin käytetyn creme fraiche-purkin jonne sain hieman tapenadea talteen. Ensi kerralla tiedän paremmin.

2 kommenttia:

 1. Tuo resepti näyttäisi oikein maittavalta lopputuloksena. Tosin käyttäisin kotimaista vaaleata villikalaa; kuhaa, haukea, järvisiikaa, madekkin kävisi oivallisesti fileerattuna. Nyt kyseessäolleet kalat ovat kaikki tuontikaloja, siika ml, todennäköisesti Kanadasta.
  Kävin -70 luvulla Veijo Vanamon ja Jaakko Kolmosen opissa Helsingissä Kallio-opistolla, oli todella hyödyllinen kurssi, käsitteli koko kurssi kotimaisen kalan hyödyntämistä.
  http://kotimainenkala.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Kalle: ehdottamasi kotimainen villikala olisi tietenkin se paras vaihtoehto. Valitettavasti minun päätöksissäni hinta ajaa vauhdilla kotimaisuuden/ekologisuuden ohi. Kuha oli noin 38 euroa kilo, kun taas turska 19 euroa.

  VastaaPoista