maanantai 17. kesäkuuta 2013

Viettelevät kotijäätelöt, vanilja ja lakritsi (eikä jää tähän!)


Ostin jäätelökoneen. Ei mitään pakasteessa pidettävää rimpulakulhoa vaan omalla kylmäkompressorilla varustetun, itse jäätelön jäähdyttävän koneen. Katselin niitä jo viime kesänä, mutta hinnat olivat vielä aika hurjia. Nyt se on tuolla keittiössä ja yhä edelleen sen hinnalla saisi koko kesän ben&jerryt.

Mutta kun! Itse tehty vaniljajäätelö on kuin kalleimmat luksusjäätelöt: kovaa pakasteesta otettaessa, koska siinä ei ole pehmeyttä edistäviä lisäaineita. Hieman sulettuaan (sultuaan? sulattuaan?) on kuin silkkiä lusikoisi. Ja maku on tietenkin ihan omaa luokkaansa.

Ja markkinoilla on nyt aine, jota ilman ei kannata kotijäätelöä yrittää tehdä, nimittäin glukoosisiirappi. Tämä vehnästä valmistettu ihmeaine takaa sen, että koostumus on oikean jäätelön kaltaista. Ei hileisyyttä, ei kivikovaa jäistä valjuisuutta.

Valmistus glukoosisiirapin kanssa on hieman toisenlaista kuin perusjäätelöohjeella, joten kannattaa ainakin ensimmäisillä kerroilla kokeilla sellaisen ohjeen kanssa, jossa tämä ainesosa on otettu huomioon.

Löysin oman ohjeeni Dansukkerin sivuilta, ja sillä olen kokeillut jo paitsi ihanaa vaniljajädeä, niin myös aivan jumalaista lakritsijäätelöä, jossa mausteena on Urtekramin luomulakritsijauhetta.


Jäätelön perusohje Dansukkerin mukaan
Neljälle

4 munankeltuaista
1 dl sokeria
1 ½ dl punaista maitoa
2 dl kuohukermaa
1 dl glukoosisiirappia
1/2 vaniljatanko
1 tl vaniljasokeria


  1. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
  2. Kiehauta maito, kerma, halkaistu vaniljatanko ja glukoosisiirappi sekoittaen säännöllisesti. 
  3. Vatkaa keltuais-sokeriseos maitoseokseen. 
  4. Anna jäähtyä hyvin esim. jääkaapissa.
  5. Laita kylmä seos jäätelökoneeseen ja anna pyöriä kunnes valmista.
  6. Laita massa vielä pakastimeen 1-2 tunniksi - tai syö pehmistyylisenä heti.


Lakritsijäätelö

  • Korvaa vaniljatanko 2 ruokalusikallisella lakritsijauhetta. 

5 kommenttia:

  1. Mistä ostit jäätelökoneen ? Ja minkä ?
    Minäkin tein lakritsijäätelöä pari päivää sitten, mutta meni vähän vanukkaaksi... ei sillä kyllä väliä ole, kun oli hyvää silti :-)

    VastaaPoista
  2. Ostin omani Hobby Hallista, siellä löytyi hyvällä alennuksella. Sen merkki on joku "C3", jota en lainkaan löytänyt googlettamalla. Mikä lie kaukoidän anonyymi tusinatuotos.

    Verkkokauppa.comin konetta kävin katsomassakin (DeLonghi) se vaikutti hyvältä, mutta hinta on huima eikä tekniset ominaisuudet eroa minun anonyymista laitteestani lainkaan - hinta sen sijaan melkein puolella. Ja omani on toiminut hyvin ainakin toistaiseksi.

    Miten se sillä lailla vanukkaaksi meni sun jäätelö? Ei tarpeeksi pitkään kylmässä?

    VastaaPoista
  3. Itse ostin jäätelökoneen juuri siksi että voin tehdä jäätelöä, jossa ei ole tuota terveydelle sokeriakin haitallisempaa glukoosisiirappia. Kaikki sitä sisältävät tuotteet kannattaisi jättää kauppaan.

    VastaaPoista
  4. Jäätelökoneellahan voi tehdä just sellaisia herkkuja joista itse tykkää, siinä sen etu.

    VastaaPoista
  5. Jäätelökoneellahan voi tehdä just sellaisia herkkuja joista itse tykkää, siinä sen etu.

    VastaaPoista