tiistai 18. elokuuta 2009

Grillaten ilta-auringossa


Lauantain aurinkoinen sää innoitti grillaamaan ja jo pelkkä ajatus pekoniherkkusienistä sai suun herajamaan. Tuota herkkua ei kannata kovin usein tehdä sen melkoisen energiasisällön vuoksi. Sienten lakkiin laitettavaa juustoa voi vaihdella, itse olen kokeillut sulatejuustoja (Koskenlaskija), cheddaria ja MustaPekkaa. Omasta mielestäni Mustalla Koskenlaskijalla tulos oli maukkain.

On turha tapella irti liukuvan pekonin ja valuvan sulatejuuston kanssa grillissä. Pekonin saa pysymään tiukasti paikoillaan kun työntää yhden tai kaksi hammastikkua sienen läpi. Tikut kannattaa liuottaa jonkin aikaa vedessä ennen käyttöä, vaikkei sekään aina estä niitä palamasta grillissä. Se ei kuitenkaan haittaa lopputulosta.

Sienten rasvaisuutta tasapainottaa raikkaat lisukkeet. Pekonisieninautinnosta tulee maistuvampi, eikä makuhermo "puudu". Improvisoin nopeatekoisen päärynä-tomaattisalsan, joka kaveerasi loistavasti sienten kanssa. Itse muuten tykkään käyttää pienempiä herkkusieniä, vaikka siinä onkin enemmän valmistelua. Isot sienet ovat turhan mötkälemäisiä makuuni, pienistä saa sopivia suupaloja.

Pääherkkuja täydentämään surautin vielä nopean valkosipulilevitteen. Minä nautin sitä leivän kanssa, mutta Omakulta sanoi sen maistuvan erinomaisesti myös sienille laitettuna.

Ja sitten hommiin:


Herkkusienet pekonilla ja juustolla

Rasiallinen herkkusieniä
Pekonia
Sulatejuustoa (Koskenlaskija musta)
Hammastikkuja

Laita hammastikut likoamaan veteen noin 45 min ennen grillausta.
Nykäise sienistä jalka pois ja täytä lakki juustolla. Ole varovainen ettei lakki halkea.
Kietaise sienen ympärille pekonisiivu. Pienemmän lakin ympärille riittää puolikaskin.
Kiinnitä pekoni hammastikulla tai kahdella.
Grillaa sienet kunnes pekoni on kunnolla kypsää eli tumman ruskeaa. Hammastikut saattavat kärähdellä päistään, mutta se ei ole kovin vaarallista.


Päärynä-tomaattisalsa

Määrät kahdelle

2 tomaattia
1 päärynä
6 viinirypälettä
1/2 kevätsipulin varsi
Balsamicoa
Mustapippuria

Kuutioi tomaatti ja päärynä.
Leikkaa sipulin varsi ohuiksi renkaiksi.
Halkaise viinirypäleet.
Sekoita kaikki ainekset keskenään, pirskota päälle balsamicoa ja mausta pippurilla.



Valkosipulilevite

1/2 prk raejuustoa
2 rkl ranskankermaa
2 rkl margariinia
3 valkosipulin kynttä
mustapippuria
ripaus sormisuolaa

Kuori valkosipulin kynnet.
Aja kaikki ainekset sileäksi massaksi tehosekoittajassa.

Nauti tuoreen leivän kanssa. Esim. paahdettu Reissumies on aivan herkku tämän levitteen seurana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti