keskiviikko 19. elokuuta 2009

Klassikon seurassa eli Tarte Tatin


Monet hyvät asiat tässä maailmassa ovat syntyneet vahingossa, niin myös kuuluisa omena-keikauskakku Tarte Tatin. Ihanan leivonnaisen salaisuutena on paistettu sokeri-voi-seos, joka antaa omenoille järkyttävän herkullisen kinuskityyppisen maun. Torttu voidaan valmistaa omenoiden lisäksi lähes mistä tahansa pehmeästä hedelmästä (päärynä, persikka) tai jopa vihanneksesta kuten tomaatista tai sipulista. Itse päädyin nektariineihin, koska niitä odotteli jääkaapissani kilollinen ja ne olivat hieman turhan kovia syötäväksi.

Torttu onnistui ja oli juuri niin mainio kuin odotinkin, mutta nektariineista erittyi kovasti nestettä tarjoiluastian pohjalle. Siinä mielessä kovahkon omenalajikkeen käyttäminen pitää puoliaan. Virallisilla Tarte Tatin-sivuilla muuten erikseen mainitaan, että torttua ei saisi koskaan lämmittää mikroaaltouunissa, koska silloin menettää sen ihanan karamelli-maun. Olen teitä nyt varoittanut.

Tarte Tatinin nimekkyyden taustalla lienee muuten ranskalainen ravintoloitsija Louis Vaudable, joka otti tortun pysyvästi ravintolansa listalle. Ja tuo ravintola ei ollutkaan ihan mikä tahansa korttelikuppila, vaan Pariisin kuuluisa Maxim’s.

Ja sitten hommiin:

Tarte Tatin Nektariineilla

8 annosta

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl tomusokeria
75 g kylmää voita
2 rkl kylmää crème fraîchea

Täyte:
6 kpl kiinteitä nektariineja
150 g voita
2 dl sokeria

Käytin paistamiseen irtopohjavuokaa, jonka vuorasin leivinpaperilla. Näin neste ei valu saumojen välistä uuniin. Voit myös toki käyttää uuninkestävää korkeareunaista vuokaa.

Uuni 200C
  1. Valmista taikina. Monitoimikoneella sujuu hetkessä ja vauhti on valttia ettei taikinaan muodostu sitkoa
  2. Sekoita kaikki taikinan ainekset nopeasti keskenään.
  3. Kääri valmis taikina muovikelmuun ja laita se jääkaappiin kunne täyte on valmis. Viilentäminen helpottaa edessä olevaa kaulin-urakkaa.
  4. Viipaloi nektariinit lohkoiksi.
  5. Kuutioi voi.
  6. Mittaa sokeri paistinpannulle ja sulata se kullanruskeaksi. Ole varovainen ettei sokeri pala, silloin se maistuu pahalta.
  7. Nosta pannu liedeltä ja lisää voikuutiot. Sekoita nopeasti ja kaada sokeri-voiseos irtopohjan vuoan pohjalle. Jos seos ehtii viiletä, se karamellisoituu. Lämmitä sitä varovasti uudelleen jotta saat sen juoksevaksi.
  8. Aseta sokeri-voiseoksen päälle omenalohkot niin, että niiden kuperat puolet ovat pohjaa vasten.
  9. Ota taikina jääkaapista ja kauli se vuokasi kokoiseksi levyksi.
  10. Nosta taikinalevy nektariinien päälle. Tässä voi käyttää apuna lastaa tai kaulinta.
  11. Painele taikina tiiviisti omenoiden päälle ja vuoan reunoille. Varo etteivät hedelmät revi taikinaan reikiä.
  12. Paistoaika 25–30 minuuttia, tai kunnes taikina on kauniin ruskistunut.
  13. Ota vuoka uunista ja anna jäähtyä.
  14. Aseta tarjoilulautanen vuoan kanneksi ja kiepauta torttu ylösalaisin.Varo ettei neste lennä päällesi tai ympäri keittiötä.
Nauti sellaisenaan tai vaikka vaniljajäätelön kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti