torstai 4. maaliskuuta 2010

Reinin Musselit


Saksasta sanotaan että se on vaikea kieli. Niin tai näin, mutta jotkut saksalaiset sanat vain toimivat paremmin kuin suomalaiset vastineensa. Esimerkiksi simpukat, saksaksi Muscheln = musselit. Hauptbahnhof merkitsee puolestaan (pää)rautatieasemaa, mutta "suomalaistettu" hauppari istuu kieleemme erinomaisesti. Nyt eksyin aiheesta, mutta otsikkoni vaati selitystä. Palataanpa musseleihin.

Saksassa sanotaan, että musselisesonki on niinä kuukausina joissa on R-kirjain eli syyskuusta huhtikuuhun. Erinomainen muistisääntö. Suomessakin saa tuoreita sinisimpukoita, eikä hintakaan ole sen pahempi kuin keskisessä Euroopassa. Hyvin varustellut ruokakaupat joissa on kalatiski, niistä näitä löytää.

Simpukat ovat hyvää ja kevyttä syötävää ja erilaisia ohjeita löytyy vaikka millä mitalla. Itse olen klassisella linjalla ja pidän eniten valkoviiniliemestä näiden pikkunilviäisten kanssa.

Simpukoiden käsittelyssä täytyy olla huolellinen. Kuolleita simpukoita ei saa syödä, siitä voi saada itsensä todella kipeäksi. Siitä huolimatta suosittelen tuoreiden simpukoiden käyttöä, fiilis niitä syödessä on ihan toinen kuin säilykepurkkeja auki väännettäessä.

Koska simpukat ovat eläviä, ne tarvitsevat happea. Siksi ne eivät säily hengissä jääkaapissa kovin pitkään. Kannattaa kysyä kauppiaalta tarkemmat neuvot tai hakea lasti tarjoilupäivänä.

Jos tarjoat musseleita pääruokana, osta niitä noin kilo per ruokailija. Muussa tapauksessa noin puoli kiloa riittää. Kilosta tulee syötävää noin 200-300 grammaa.

Ja sitten esivalmistelu:

Ihan ensimmäiseksi musseleiden pitää päästä kunnolla uimaan. Laita ne siis isoon astiaan ja täytä se kylmällä vedellä. Kaada vesi pois ja täytä astia uudelleen. Tee näin kolme-neljä kertaa, kunnes vesi on kirkasta.

Seuraavaksi käy simpukat läpi yksitellen. Heitä pois kaikki sellaiset, joiden kuoret ovat auki (levällään) tai rikki. Vain vähän raollaan olevat ja täysin kiinni olevat ovat syötäviä. Voit testata simpukan elossaoloa kopauttamalla sitä lusikalla kuoreen. Jos se sulkeutuu kopautuksesta, se on hengissä ja siis syötävä.

Samalla kun käyt simpukat läpi, vedä niiltä "parta" pois. Se löytyy kuoren reunojen välistä pieneä tupsuna.

Lopuksi huuhtele simpukat vielä kerran kylmällä vedellä.

Sormesi voivat olla tässä vaiheessa jo jäässä, mutta hyvän ruoan takia voi joskus uhrautua.

Ja vihdoinkin hommiin:

Reinin Musselit
2 annosta pääruoaksi

2 kiloa sinisimpukoita
2 porkkanaa
2 oksaa persiljaa lehtineen
1 pieni purjo tai 1/2 isosta
3 sipulia
1 laakerinlehti
50 g voita (ei margariinia)
1/2 litraa kuivaa valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
sokeria

Tarvitset myös kattilan johon saat mahtumaan kaikki ainekset niin että ne peittyvät liemeen. Muussa tapauksessa jaa ainekset kahteen kattilaan.
 • Pilko vihannekset suikaleiksi tai ohuiksi viipaleiksi. Makuasia kummaksi.
 • Kuullota vihanneksia muutama minuutti voissa seuraavassa järjestyksessä: purjo ja sipulit; lisää porkkanat.
 • Lisää mausteet. Sokeria vain ripaus.
 • Lisää viini.
 • Lisää vettä 2,5 dl.
 • Kuumenna kiehuvaksi.
 • Älä käännä levyä pienemmälle, vaan anna sen olla täysillä kun lisäät simpukat. Näin liemi kuumenee jälleen nopeammin.
 • Lisää simpukat kun vesi kiehuu. Ole tarkkana että kaikki simpukat peittyvät liemeen. Laita kattilan kansi kiinni.
 • Anna simpukoiden kiehua muutama minuutti. Kolme-neljä minuuttia kiehuvassa liemessä on riittävä.
Tarjoa musselit tumman leivän (saaristolaisleipä on ihan loistava valinta) ja aidon voin kanssa. Ranskalaiset voi jättää belgialaisille. Hyvä riesling syventää makukokemusta.

Simpukoiden syönnistä:
 • Ota ensimmäinen simpukka ja kaiva sen liha haarukalla suuhusi. Käytä sen jälkeen tyhjäksi jäänyttä kuorta ottimena kun napsit lihoja seuraavista kuorista. Helppoa ja toimivaa.
 • Lusikoi liemi päälle.
 • Varo paitaasi, liemi roiskuu!
Jos simpukoita & lientä jää yli:
Perkaa simpukat liemeen, poista kaikki kuoret. Lisää hieman mausteita jos siltä tuntuu.
Keitä seuraksi spaghettia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti