sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Perjantain luomu-ilta: sulatejuustoista sienipiirasta ja chardonnayta


Päätin osallistua kilpailuun, jossa loihtisin ihanan kasvisruoan uudelle luomuvalkkarille. Lähettipoika toi kivasti viikonloppua vasten hanapakkauksen Jacob's Creekin luomu-chardonnayta, jonka piti minua inspiroiman. Olen aika tottumaton valkoviinin suhteen. Talvisin lasin täyttää roteva punaviini, kesäisin kepeät kuohuvaiset eli sihijuomat kuten Roope Ankka sanoisi.

Kutsuin ystävät maistelemaan uutta tuttavuutta. Ihan tyhjiin vatsoihin en uskaltanut kolmea litraa tarjota, ja muutenkin nyt oli hyvä hetki testata ruokalajia, jolla osallistuisin kilpailuun: sulatejuustolla varustettu sienipiirakka. Carnivoorit voivat lisätä joukkoon vaikkapa pekonia tai palvikinkkua täytettä tuhdiuttamaan.

Illan teemaan sopi, että sienet olivat taatusti luomua eli Sipoonkorven metsistä poimittuja. En säästellyt täyteaineiden kanssa ja tuhdilla piiraalla pärjäsimme loistavasti viinilaatikolle.

Sienipiirakka sulatejuustolla

Valmis piirakkapohja
Kaksi kourallista suppilovahveroita
1-2 dl sipulia silputtuna
2 valkosipulin kynttä silputtuna
2 dl kermaa
2 munaa
1/3 pkt (mustaa) Koskenlaskijaa kuutioituna
1 dl emmental-juustoraastetta
Silolehtipersiljaa silputtuna (myös timjami käy hyvin)
Maitoa
Suolaa
Mustapippuria

Uuni 180 C
  • Levitä sulanut taikina vuokaan, myös reunoille.
  • Ruskista sienet pannulla yhdessä sipulin & valkosipulin kanssa. 
  • Anna ainesten hautua niin että sienistä haihtuu nesteet ja sipulit olivat mukavan pehmeitä, mutteivat ruskistuneita. 
  • Lopuksi hieraise päälle mustapippuria ja suolaa maun mukaan.
Jätä seos pannuun jäähtymään siksi aikaa kun sekoitat täytenesteet ja juustot:
  • Sekoita munat ja kerma.
  • Lisää sulatejuusto ja juustoraaste
  • Mausta suolalla ja pippurilla
  • Lisää joukkoon jäähtynyt sieniseos. Jos se on vielä kovin kuumaa, lisää pieni annos kerrallaan jottei neste/munaseos ala kypsyä
  • Lisää persiljasilppu (tai muut yrtit)
  • Jos seos on liian paksua ("kuivaa"), ohenna sitä maidolla (tai kermalla) pieni määrä kerrallaan
  • Kaada täyte vuokaan. Tasoittele niin että ainekset peittyvät suurinpiirtein nesteeseen. 
  • Paista noin 40 min
Anna piirakan jäähtyä hetki, jotta maut ja ainekset tasaantuvat. 

Tarjoile sellaisenaan tai esim. valkosipulilla ja yrteillä maustetun raejuuston kanssa, kuten piti tekemäni, mutta unohdin sen jääkaappiin. Hyvin maistui kyllä piirakka ilmankin. Siinä varmasti auttoi myös viini, joka oli iloinen yllätys: pehmeä, ei liian hapokas ja lempeän keveä maku piti hienosti puolensa piirakan kanssa.

Ja hei! Kilpapiirakka, se vasta hyvää olikin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti