keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Pikkusiikaa ja muuta savukalasta


Savukala ei ole mikään kesäruoka, sitähän saa ja voi itsekin valmistaa ympäri vuoden. Mutta onhan se niin,  että kesällä järvituoretta saalista savustellessa ympärillä pörräävä luonto tuo tilanteeseen ihan oman fiiliksensä. 

Jos olet aiemmin savustanut, niin osaat jo homman. Jos taas olet aloittelemassa, niin täältä löydät tarpeellista tietoa alkuun päästäksesi. Ja for the record: savustaminen ei siis ole vaikeaa.

Useimmiten savustan lohta. Se maistuu niin pääruokana vaikkapa uusien perunoiden kanssa, mutta on myös tosi herkullista tumman leivän päällä. Suolaisuus ja savun maun vahvuss ovat makuasioita, itse tykkään vahvasti suolatusta ja tummaksi ja kuivaksi savustetusta lohesta. Kauppojen savulohet ovat järjestään liian mauttomia minun makuuni. 

Merisiika jota saa kaupasta, on ihan ok syötävää. Ja sitten on pieni järvisiika. Niitä varten kannattaa ajaa järvikaupunkiin kaupoille, esimerkiksi Lahteen täältä Helsingistä. Pieniä ihania siikoja pitää suolata hellästi ja varoen, etteivät ihan tönkköydy. Savustamisen kanssa pitää myös olla tarkempana, jottei tulee liian kuumaa tai liian kuivaksi. Sen voin luvata, että jos onnistut, niin ajat Lahteen toistekin kalojen perässä; pikkuhinta tästä autuudesta!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti