torstai 6. heinäkuuta 2017

Raparperimansikkatorttu



Raparperia ja mansikkaa murujen alla

Viime vuodet olen leiponut kaikki marjapiirakat samalla reseptillä. Täydellinen ohje löytyi aikoinaan muistaakseni Hesarista. Olen kirjoittanut sen muistiin jostain vihosta repäistylle ruutupaperille ja tuo lappunen on yksi useimmin esiin kaivamistani ohjeista. 

Mikä sitten tekee täydellisen marjapiirakan? Pohjan pitää olla kakkumainen, muttei liian höttö. Lusikalle pitää palaa leikatessa olla vastusta! Murupohja on aivan liian kuiva ja pullapohja on no, liian pullamainen. Ohjetta voi käyttää kaikille marjoille, omenoillekin olen sitä muistaakseni kokeillut. Murupinnan voi laittaa mukaan tai jättää pois, molempi parempi.

Nyt käytin raparperia ja mansikoita, ulkomaisia, kotimaisia en kyllä raaskisi piirakkaan paistaa.

Muruseos piirakan päälle:
100 g suolaista voita
2,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja

Tee ensin pinnalle tuleva muruseos. Kuutioi kylmä voi ja lisää sokeri sekä jauhot. Sekoita nopeasti ettei voi sula, jätä kokkaireiseksi. Säilytä jääkaapissa ennen piirakan päälle laittamista.

Torttutaikina:

2 kananmunaa
2,5 dl sokeria
1 dl maitoa
1 dl kermaa
100 g suolaista voita
4 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
600 g raparperia paloina

  1. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
  2. Kiehauta maito, kerma ja voi niin, anna voin sulaa. Kaada muna-sokerivaahdon joukkoon, vatkaa samalla.
  3. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Sekoita varovasti muihin aineisiin.
  4. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (25 cm x 35 cm). Ripottele päälle raparperin ja mansikan palat ja pinnalle murua.


Paista 160 C, 40 minuuttia. Kokeile kypsyys puutikulla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti